VEELGESTELDE VRAGEN

VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER LED VERLICHTING

Veelgestelde vragen over LED verlichting

Heeft u vragen over LED verlichting of over de voordelen van de aanschaf van LED verlichting? Kijk hieronder of u vraag er tussen staat. Staat het antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op!

LED is een afkorting voor ‘licht-emitterende diodes’. De lichtstroom wordt weergegeven in Lumen. Een lichtstroom van een gloeilamp van 40 watt is vergelijkbaar aan 415 Lumen.

Laag in energieverbruik

LED verlichting is de meest duurzame vorm van verlichting. LED verlichting geeft net zoveel licht als een gloeilamp, maar verbruikt in het zuinigste geval tot wel 90 procent minder aan energie. Een gemiddelde LED lamp verbruikt ongeveer 5 watt per uur, terwijl een gloeilamp gemiddeld 60 watt gebruikte. Per uur is dat verschil dus 55 watt.

Lange levensduur

Naast dat LED verlichting minder energie verbruikt, gaan LED lampen langer mee dan gloei- en spaarlampen. Waar een gloeilamp goed was voor 1000 uren, gaat een goede LED lamp tot wel 50 keer langer mee. Dat maakt een LED lamp goed voor zo’n 50.000 branduren. Een spaarlamp gaat circa 10.000 uren mee. Hoewel LED verlichting duurder is in de aanschaf, verdient het zichzelf na een paar jaar terug vanwege de lange levensduur van de lamp.

Productie van LED verlichting

Tevens is bij de productie van LED lampen geen zwavel nodig. Hierdoor ontstaat een behoorlijke besparing ten opzichte van bijvoorbeeld de TL- of spaarlamp. Er zit in LED lampen geen kwik, wat wel in spaarlampen zit.

Recyclen

Bij SmiLED worden oude TL-lampen kosteloos gerecycled. Een groot deel van de lamp kan opnieuw gebruikt worden en dat is goed voor het milieu.

Lichtkleur

In het verleden was LED verlichting nog geen vast onderdeel in de meeste huishoudens en bedrijven. Dit komt omdat LED verlichting veelal geassocieerd werd met blauw en ongezellig licht. Dit is in de loop van de jaren veranderd: moderne LED verlichting is ook in warme tinten verkrijgbaar die sterk lijken op het licht wat de ouderwetse gloeilamp afgaf. Daardoor kunt u met LED verlichting wel degelijk prettig licht creëren. Tot slot hoeft een LED lamp niet op te warmen en geeft de lamp direct de juiste lichtsterkte. LED verlichting kan ten opzichte van een spaarlamp beter tegen het aan- en uitschakelen van de lamp.

Lichtsterkte

Ook de lichtsterkte was altijd een reden voor bedrijven en huishoudens om niet over te stappen op LED verlichting. Omdat LED lampen veel efficiënter stroom om kunnen zetten in licht, was de lichtproductie zo hoog dat de lampen vaak als te fel werden gedefinieerd. In het huidige aanbod van LED lampen zijn inmiddels lampen in verschillende sterktes te krijgen. De sterkte van een LED lamp wordt aangegeven in het aantal Lumen dat de lamp opbrengt. Daarnaast zijn er voor LED verlichting ook dimmers verkrijgbaar.

Scroll naar top