Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over led-verlichting

Heeft u vragen over led-verlichting en over de voordelen van led-verlichting? Bij elk antwoord op de vraag kunt u meer informatie lezen over led-verlichting. Staat het antwoord op de vraag die u heeft er niet bij, neem dan contact met ons op.

  • Wat is led-verlichting?
  • Waarom is led-verlichting duurzaam?
  • Waarom zou je kiezen voor led-verlichting?

Led is een afkorting voor ‘licht-emitterende diodes’. De lichtstroom wordt weergegeven in Lumen. Een lichtstroom van een gloeilamp van 40 watt is vergelijkbaar aan 415 Lumen.

Laag in energieverbruik

Led-verlichting is de meest duurzame vorm van verlichting. Led-verlichting geeft net zoveel licht als een gloeilamp, maar verbruikt in het zuinigste geval tot 90 procent minder energie. Een gemiddelde led-lamp verbruikt ongeveer 5 Watt per uur, terwijl een gloeilamp gemiddeld 60 Watt gebruikte. Per uur is dat verschil dus 55 Watt.

Lange levensduur

Naast dat led-verlichting minder energie verbruikt, gaan led-lampen langer mee dan gloei- en spaarlampen. Waar een gloeilamp goed was voor 1000 uren, gaat een goede led-lamp wel tot 50 keer langer mee. Dat maakt een led-lamp goed voor zo’n 50.000 branduren. Een spaarlamp gaat circa 10.000 uren mee. Hoewel led-verlichting duurder is in de aanschaf, verdient het zichzelf na een aantal jaar terug vanwege de lange levensduur van de lamp.

Productie van led-verlichting

Tevens is bij de productie van led-lampen geen zwavel nodig. Hierdoor ontstaat een behoorlijke besparing ten opzichte van bijvoorbeeld de TL- of spaarlamp. Er zit in led-lampen geen kwik in, wat wel in spaarlampen zit.

Recyclen

Bij SmiLED worden oude TL-lampen kosteloos gerecycled. Een groot deel van de lamp kan opnieuw gebruikt worden en dat is goed voor het milieu.

Lichtkleur

In het verleden was led-verlichting nog geen vast onderdeel in de meeste huishoudens en bedrijven. Dit komt omdat led-verlichting veelal geassocieerd werd met blauw en ongezellig licht. Dit is in de loop van de jaren veranderd: moderne led-verlichting is ook in warme tinten verkrijgbaar die sterk lijken op het licht wat de ouderwetse gloeilamp afgaf. Daardoor kunt u met led-verlichting wel degelijk prettig licht creëren. Tot slot hoeft een led-lamp niet op te warmen en geeft de lamp direct de juiste lichtsterkte. led-verlichting kan ten opzichte van een spaarlamp beter tegen het aan- en uitschakelen van de lamp.

Lichtsterkte

Ook de lichtsterkte was altijd een reden voor bedrijven en huishoudens om niet over te stappen op led-verlichting. Omdat led-lampen veel efficiënter stroom om kunnen zetten in licht, was de lichtproductie zo hoog dat de lampen vaak als te fel werden gedefinieerd. In het huidige aanbod van led-lampen zijn inmiddels lampen in verschillende sterktes te krijgen. De sterkte van een led-lamp wordt aangegeven in het aantal Lumen dat de lamp opbrengt. Daarnaast zijn er voor led-verlichting ook dimmers verkrijgbaar.