SMILED

SPECIALIST IN LED VERLICHTING EN DUURZAME LED OPLOSSINGEN

Lichtplan

Een goed lichtplan is belangrijk voor de juiste werkomgeving. Om de juiste verlichting toe te passen is het mogelijk om één-op-één vervanging te doen, maar vaak voldoet dit niet meer aan de huidige norm. Op kantoren is het belangrijk dat er 500 lux op de werkplek aanwezig is. Dit geeft namelijk de meest aangename werkomgeving, waarbij de concentratie het hoogst is.

Niet alleen is het belangrijk dat de werkplek 500 lux is, maar ook dat er niet teveel weerkaatsing van licht is. En dat werknemers niet in de eigen schaduw werken, want deze schaduwen kunnen afleidend zijn en als irritant worden ervaren. Hierdoor gaat de werksnelheid ook achteruit. Al deze punten zijn van tevoren goed te berekenen middels een lichtplan.

Kantoor lichtplan SmiLED Lighting
Magazijn lichtplan SmiLED Lighting

Een lichtplan voor elke branche

Lichtplannen worden niet alleen gebruikt voor kantoren, maar ook voor magazijnen, fabrieken, winkels, scholen, autogarages en voor nog vele andere mogelijkheden geschikt. Overal zijn namelijk normen voor bepaald. Voor verlichting is de belangrijkste norm: NEN-EN 12464. In deze norm zijn alle verlichtingsverplichtingen opgenomen. Aan deze norm moeten alle bedrijven voldoen.

Uiteindelijk draait het allemaal om de veiligheid en het welzijn van de werknemers. In een magazijn is een juiste hoeveelheid lux op de vloer belangrijk, zodat er geen ongelukken gebeuren. De lux waarde voor een magazijn wordt ook bepaald aan wat voor soort producten er liggen opgeslagen. Zijn het bijvoorbeeld medische producten, dan moet het aantal lux hoger zijn, omdat er dan goed gelezen moet kunnen worden.

In nieuw- of verbouw situaties is het soms lastig te bepalen welke verlichting het meest geschikt is. Het kan zijn dat er bepaalde situaties verlicht moeten worden of dat een schilderij uitgelicht moet worden. Dan kan een lichtplan handig zijn om te bepalen welke verlichting het meest geschikt is. Na een berekening geeft Dialux een realistisch beeld van hoe de situatie eruit komt te zien.

In de afbeelding hiernaast gaat het om wandverlichting waarbij gebruik is gemaakt van een berekeningsvlak op de wand. Zo is van de voren meteen bekend of er voldoende verlichting is. Om een lichtplan te realiseren zijn speciale bestanden nodig die behoren tot de verlichting. De fabrieken, waarin de SmiLED verlichting wordt gefabriceerd, kunnen precies bepalen hoe de uitstraling, kwaliteit, lichtbundel en lichtkleur is. Via deze gegevens wordt het bestand gemaakt en die zijn te gebruiken voor een lichtplan.

1 lichtplanning Egberts Fietsen SmiLED Lighting
Plattegrond voor lichtplan SmiLED Lighting

Lichtberekening

Voor een lichtberekening zijn verschillende items nodig. Zoals een plattegrond van het gebouw, de hoogte van de ruimtes in het gebouw en de montagehoogte van de verlichting. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat er in de ruimtes gebeurt, dit bepaald namelijk de lux waarde. Dit kan allemaal berekend worden in een lichtplan.

 

Andere waarden die erg belangrijk zijn is hoe de bekabeling in de oude situatie is. Of hoe deze gaat worden in de nieuwe situatie. En hoeveel ventilatie is er voor de verlichting? Dit bepaald onder andere de levensduur. Daarbij is het goed om te weten waar bureaus en/of andere attributen worden geplaatst. Een printerruimte moet bijvoorbeeld aan bepaalde lux-waarden voldoen en daarvoor is het belangrijk te weten hoe de printer komt te staan.

Deze bedrijven zijn u al voorgegaan!

WILT U BESPAREN OP VERLICHTING?

Nieuwsgierig wat SmiLED voor uw onderneming of bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op om te leren hoe u kan besparen op verlichting.

Scroll naar top