Lichtplanning

Lichtberekeningen

Een goed lichtplan is belangrijk voor de juiste werkomgeving. Om de juiste verlichting toe te passen is het mogelijk om één-op-één vervanging te doen, maar vaak voldoet dit niet meer aan de huidige norm. Op kantoren is het belangrijk dat er 500 lux op de werkplek aanwezig is. Dit geeft namelijk de meest aangename werkomgeving, waarbij de concentratie het hoogst is.

Niet alleen is het belangrijk dat de werkplek 500 lux is, maar ook dat er niet teveel weerkaatsing van licht is. En dat werknemers niet in de eigen schaduw werken, want deze schaduwen kunnen afleidend en als irritant worden ervaren. Hiermee gaat de werksnelheid achteruit. Al deze punten zijn van tevoren goed te berekenen middels een lichtplan.

Kantoor lichtplan SmiLED Lighting
Magazijn lichtplan SmiLED Lighting

Een lichtplan voor elke branche

Lichtplannen worden niet alleen gebruikt voor kantoren, maar ook voor magazijnen, fabrieken, winkels, scholen, autogarages en voor nog vele andere mogelijkheden geschikt. Overal zijn namelijk normen voor bepaald. Voor verlichting is de belangrijkste norm: NEN-EN 12464. In deze norm zijn alle verlichtingsverplichtingen opgenomen. Aan deze Norm moeten alle bedrijven voldoen.

Uiteindelijk draait het allemaal om de welzijn van werknemers en veiligheid. In een magazijn is een juiste hoeveelheid lux op de vloer belangrijk, zodat er geen ongelukken gebeuren. De lux-waarde voor een magazijn wordt ook bepaald aan wat voor soort producten er liggen opgeslagen. Zijn het bijvoorbeeld medische producten, dan moet de lux hoger zijn, omdat er goed gelezen moet kunnen worden.

In nieuw- of verbouw situaties is het soms lastig te bepalen welke verlichting het meest geschikt is. Het kan zijn dat er bepaalde situaties verlicht moeten worden of dat een schilderij uitgelicht moet worden. Dan kan een lichtplan handig zijn om te bepalen welke verlichting het meest geschikt is. Na een berekening geeft Dialux een realistisch beeld van hoe de situatie eruit komt te zien.

In de afbeelding hiernaast gaat het om wandverlichting hierbij is gebruik gemaakt van een berekeningsvlak op de wand. Zo is van de voren meteen bekend of er voldoende verlichting is. Om een lichtplan te realiseren zijn speciale bestanden nodig die behoren tot de verlichting. De fabrieken, waarin de SmiLED verlichting wordt gefabriceerd, kan precies bepalen hoe de uitstraling, kwaliteit, lichtbundel en lichtkleur is. Via deze gegevens wordt het bestand gemaakt en die zijn te gebruiken voor een lichtplan.

Plattegrond voor lichtplan SmiLED Lighting

Voor een lichtberekening zijn verschillende items nodig. Zoals een plattegrond van het gebouw, de hoogte van de ruimtes en de montagehoogte van de verlichting. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat er in de ruimtes gebeurt, dit bepaald namelijk de lux-waarde. Dit alles kan berekend worden in een lichtplan.

Andere waarden die erg belangrijk zijn is hoe de bekabeling in de oude situatie is. Of hoe deze wordt in de nieuwe situatie. En hoeveel ventilatie is er voor de verlichting? Dit bepaald onder andere de levensduur. Daarbij is het goed om te weten waar bureau’s en/of andere attributen worden geplaatst. Een printerruimte moet bijvoorbeeld aan bepaalde lux-waarden voldoen en daarvoor is het belangrijk te weten hoe de printer komt te staan.

Deze bedrijven zijn u al voorgegaan!

Lichtplanning Jeugdbescherming Noord
Lichtplanning Egberts Fietsen
Lichtplanning Spie
Lichtplanning Asahi Budo
Lichtplanning Leek
Lichtplanning Hazenberg

Lichtplanning van parkeerterrein

Nieuwsgierig naar een lichtplan voor uw bedrijf?