Voordelen Led-Verlichting

Voordelen van led-verlichting

Het is bekend dat led-verlichting meerdere voordelen heeft ten opzichte van gewone verlichting. Hieronder zetten we verschillende voordelen van led-verlichting op een rij, zodat u juist geïnformeerd wordt over led-verlichting.

Laag stroomverbruik

Led-verlichting is de meest duurzame vorm van verlichting. Led-verlichting geeft net zoveel licht als een gloeilamp, maar verbruikt in het zuinigste geval tot 90 procent minder energie. Een gemiddelde led-lamp verbruikt ongeveer 5 Watt per uur, terwijl een gloeilamp gemiddeld 60 Watt gebruikte. Per uur is dat verschil dus 55 Watt.

Lage warmte afgifte

Een led-lamp wordt nauwelijks warm bij het gebruik. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere lampen. Bij gloeilampen wordt ongeveer 90% van de energie omgezet in warmte. Bij een led-lamp wordt slechts 10% van de gebruikte energie omgezet in warmte. Doordat de lampen nauwelijks warm worden zijn deze veiliger in het gebruik. De led-lampen kunnen daardoor dichter op het plafond geplaatst worden zonder dat er brandgevaar ontstaat. Daarnaast kunt u uw handen niet meer branden aan de lampen.

Led-lampen zijn minder kwetsbaar

Led-lampen zijn gemaakt van minder kwetsbare materialen dan gloei- of halogeenlamp. Dit komt voornamelijk doordat led-lampen geen gloeidraad hebben. Dat gedeelte van de lamp is vaak het eerste wat kapot gaat. Daarnaast zijn led-lampen haast onbreekbaar.

Geen UV-straling van led-lampen

Traditionele verlichting geeft ultraviolette (UV) straling af. UV-straling is ongezond en laat artikelen ongewenst verkleuren. Dit is bij LED-lampen niet het geval. Dat maakt led-verlichting beter geschikt voor het verlichten van bijvoorbeeld kunst en schilderijen. Daarnaast geeft led-verlichting ook geen Infrarood-straling af.

Een led-lamp is recyclebaar

Een led-lamp is voor een groot deel recyclebaar want een led-lamp heeft slechts enkele componenten die aan slijtage onderhevig zijn. Daardoor kunnen delen van de lamp opnieuw gebruikt worden. Op die manier hoeven de lampen niet weggegooid worden, wat beter is voor het milieu.

Lange levensduur

Naast dat led-verlichting minder energie verbruikt, gaan led-lampen langer mee dan gloei- en spaarlampen. Waar een gloeilamp goed was voor 1000 uren, gaat een goede led-lamp wel tot 50 keer langer mee. Dat maakt een led-lamp goed voor zo’n 50.000 branduren. Een spaarlamp gaat circa 10.000 uren mee. Hoewel led-verlichting duurder is in de aanschaf, verdient het zichzelf na een aantal jaar terug vanwege de lange levensduur van de lamp. Dat led-verlichting lang mee gaat is ook een voordeel voor openbare ruimtes of ruimtes waarbij het lastig is om bij de lichtbron te komen.

Veel mogelijkheden

Led-verlichting is tegenwoordig in alle ruimtes in een kantoor of huishouden te gebruiken. Voorheen zorgde de felle witte kleur van de lamp ervoor dat deze niet prettig was in het gebruik. Inmiddels is een Led-lamp verkrijgbaar in verschillende sterktes en kleuren. Daardoor kan deze op alle plekken ingezet worden.

Led-lampen gaan gelijk aan

Led-lampen hoeven niet eerst op te warmen. Wanneer u een led-lamp inschakelt geeft deze gelijk de hoeveelheid licht die de lamp kan geven. Daarnaast zijn led-lampen ongevoelig voor veelvuldig aan- en uitschakelen.

Led-lampen zijn steeds beter dimbaar

Waar led-lampen voorheen maar in één kleur en één sterkte beschikbaar waren, zijn led-lampen inmiddels steeds beter dimbaar. Daardoor kan uw verlichting goed aangepast worden aan de omstandigheden.

Energie-investeringsaftrek

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer u gebruik maakt van EIA heeft u als ondernemer dubbel voordeel: uw energiekosten gaan omlaag én u betaalt minder belasting.