SMILED

SPECIALIST IN LED-VERLICHTING EN DUURZAME LED OPLOSSINGEN
Halogeenlamp of ledlamp SmiLED Lighting

Ledlamp vervanger van verboden halogeenlamp

Na de gloeilamp verdwijnt vanaf 1 september ook de halogeenlamp. Vanaf die datum moeten lampen in de Europese Unie zo zuinig zijn, dat halogeen niet meer aan de eisen voldoet. Winkels mogen nog wel hun voorraden verkopen.

Lampen moeten straks minimaal energielabel B hebben, terwijl halogeenlampen vrijwel altijd label C of D hebben. Het is een nieuwe stap in een reeks maatregelen om lampen zuiniger te maken. Al bijna tien jaar geleden, in 2009, werd voor het eerst aangekondigd dat niet-zuinige lampen als de gloeilamp moesten verdwijnen. Eerst werden de lampen van 60, 75 en 100 watt verboden, sinds 2012 alle gloeilampen.

Het gebruik van traditionele verlichting leidt tot meer CO2-uitstoot. Ledlampen verbruiken volgens Milieu Centraal 75 procent minder stroom dan halogeenlampen en 85 procent minder dan gloeilampen. Het besluit om energieverslindende lampen uit te bannen is een van de maatregelen waarmee Europa de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal wijst erop dat er de afgelopen jaren voldoende alternatieven op de markt zijn gekomen. De veel zuinigere ledlamp is er inmiddels in bijna alle formaten. Volgens Milieu Centraal loont het om oude lampen direct te vervangen, zelfs al kosten ledlampen meer.

“De aanschafprijs van een ledlamp verdien je in zo’n vijf jaar terug en daarna ga je besparen. Want een ledlamp gaat gemiddeld 15.000 branduren mee en dat kan dus wel 15 jaar zijn”, zegt woordvoerder Kirsten Palland. Als je vandaag nog al je gloeilampen en halogeenlampen weggooit en vervangt door ledverlichting, bespaar je volgens Palland gemiddeld bijna 50 euro per jaar.

In de overgrote meerderheid van Nederlandse huizen hangen nog gloei- of halogeenlampen, zegt ze. Alle huishoudens in Nederland tezamen hadden volgens onderzoek uit 2016 nog 100 miljoen halogeenlampen en 65 miljoen gloeilampen hangen. Per woning gaat het gemiddeld om 13 halogeenlampen en 11 gloeilampen.

Omdat winkels hun voorraden gewoon mogen blijven verkopen, zullen er naar verwachting voorlopig nog genoeg halogeenlampen verkrijgbaar zijn. Ook de gloeilamp is nog altijd te koop. Sommige winkels en ook consumenten hebben jaren geleden een voorraad gloeilampen aangelegd.

Kostenplaatje

Inmiddels is de ledlamp veel beter geworden. “Je ziet nu wel dat de ledlamp verbetert qua kleur en dimbaarheid, en dus dat er meer mensen voor led gaan. Maar er zit wel een kostenplaatje aan. Er zijn ook mensen die dat niet willen of die vastgeroest zitten in wat ze kennen. Die willen het gewoon niet.”

Of ook de halogeenlamp nog jarenlang verkocht gaat worden, net als de gloeilamp, is moeilijk in te schatten. Remko Gremmen denkt van wel. Feit is dat de gloeilamp niet alleen nog verkrijgbaar is bij de gespecialiseerde lampenwinkel, maar ook bij supermarkten, bouwmarkten en onlinewinkels.

Detailhandel Nederland zegt desgevraagd niet te kunnen zeggen hoeveel gloeilampen er nog verkocht worden. Woordvoerder Laetitia Gruwel: “De verkoop van deze lampen is een aflopende zaak. Het betreft het opmaken van de voorraad en daarom heeft het geen zin om hier cijfers van bij te houden.”

 

Bron: Halogeen per 1 september verboden, maar hij blijft toch te koop (NOS, 28 augustus 2018). Origineel nieuwsbericht

Scroll naar top