schroevendraaiersSMILED2Compaan schroevendraaiers (SmiLED Lighting bv, 2018)

Besparen binnen uw organisatie

Er zijn verschillende manieren om  (energie)kosten te besparen binnen uw organisatie. Waar begint u?

Nu gaat er vast veel door uw hoofd. Er zijn ook nogal veel opties en natuurlijk is de snelste bespaarmethode het mooist voor elke organisatie. Maar over welke methode hebben we het dan? Het antwoord op die vraag is voor elk bedrijf verschillend. Een aantal bespaartips die snel online te vinden zijn:

Minder printen.
Print niet onnodig notulen, rapporten en verslagen. Er wordt nog teveel geprint. Moet er toch veel geprint worden, dan kan er ook gekozen worden voor energiezuinige printers. Er zijn zelfs soorten lettertypes die minder inkt gebruiken, maar nog steeds goed leesbaar uitgeprint worden.

Besparen begint bij werknemers
Uit onderzoek is gebleken dat er 5 tot 8% bespaard kan worden als er gedragsverandering voordoet bij werknemers. De werknemers moeten dan wel meewerken en het willen. Het besparen begint uiteindelijk bij de werkgever. De werkgever moet een gewenning creëren door veel te praten met de werknemers. In ruimtes waar niemand aanwezig is kunnen de apparaten uit en gaat de verlichting uit als iedereen de ruimte verlaten heeft? Dit zijn belangrijke items binnen de organisatie.

Werknemers die een dag thuiswerken scheelt ook veel geld en is goed voor minder uitstoot. Het bespaart de werkgever reiskostenvergoeding en de ozonlaag de nodige uitlaatgassen. Al is het maar een dag in de week of een dag in de maand, thuiswerken draagt bij aan een groene organisatie, een beter milieu, betere productiviteit en kortere files.

Minder plastic gebruiken
Worden er veel producten verzonden vanuit het bedrijf? Zorg er dan voor dat er zo weinig mogelijk plastic gebruikt wordt tijdens het verpakken. Hoe drinken de werknemers de koffie? Uit een plastic bekertje? Zorg ervoor dat werknemers een eigen mok hebben die onder het koffieapparaat past. Deze mokken kunnen makkelijk afgewassen worden. Of ze passen in een duurzame vaatwasser die alleen aangaat al die écht vol is!

Energie opwekkende materialen gebruiken
Zonnepanelen, warmteboiler, windmolens. Allemaal manieren waarmee energie op te wekken is. Kost veel geld en er moet genoeg ruimte zijn om die ergens te kunnen installeren.

Verlichting vervangen naar ledverlichting
Het vervangen van ledverlichting kost veel geld. Maar het is wel een slimme investering met een snelle terugverdientijd. De levensduur is erg lang van ledverlichting. Het gebruikt al snel minder dan 50% energie dan conventionele verlichting, waarbij er mee lichtopbrengst is. De concentratie is hoger bij ledverlichting, doordat er geen flikkering aanwezig is. Lees hier meer over een slimme investering in ledverlichting. 

(Bron: mkbservicedesk.nl)